Minkä biisin sinä omistaisit rakkaallesi?

Tällä kertaa en ole itse tämän jutun kirjoittaja, vaan kutsuin ihanan ystäväni Marikan vierailemaan blogiini. Kun Marika kertoi mulle tästä upeasta ja herättävästä oivalluksesta/ kokemuksesta, ajattelin heti, että se voisi tuoda yhteen, auttaa, inspiroida ja innostaa monia pitkissä suhteissa olevia pariskuntia hauskalla ja kevyellä tavalla.

Nautinnollista lukuhetkeä ❤️:lla Amira

 

 

Olemme olleet mieheni kanssa yhdessä 14 vuotta, joista viisi naimisissa. Meidät vihittiin esikoisemme ristiäisten yhteydessä, emmekä varsinaisesti juhlineet häitämme. Hääjuhla ja siihen liittyvä hääkuvan ottaminen ei tuntunut silloin olennaisilta ja ehkä siksi vuosipäivänkään viettäminen ei ole tuntunut kovin merkittävältä. Viime keväänä päätin, että se hääkuva on kuitenkin saatava, ennen kuin häistä kuluu liian monta vuotta. Sen lisäksi halusin hääpäiväämme jonkin syvemmän merkityksen, jotta sitä olisi hienoa muistella myöhemmin. Kysyin mieheltäni sopisiko hänelle, jos tänä vuonna ottaisimme hääkuvan samana päivänä ja tekisimme myös jotain mieleenpainuvaa. Ehdotin, että voisin järjestää koko päivän hänelle yllätyksenä ja tietysti hän suostui!

Käytin suunnitteluun vähän aikaa joka päivä muutaman kuukauden ajan: Muistelin suhteemme alkuaikoja ja meille merkityksellisiä asioita, mietin päivän yksityiskohtia ja etsin tunnelmallista kuvauspaikkaa. Päädyin siihen, että hääkuvauksen yhteydessä myös avioliittomme siunattaisiin uudelleen. Tavoitteena oli hääpäivän ja hääkuvauksen onnistuminen, mutta sen lisäksi alkoi tapahtua jotain merkityksellisempää.
Koska käytin joka päivä aikaa mieheni ja suhteessamme olevan hyvän muistamiseen, ajatukseni hänestä alkoivat muuttua. Huomasin hänet eri tavalla, näin hänessä tavallista useammin jotain hyvää ja positiivista. Sanoin sen myös ääneen. Aloin ihastua mieheeni uudelleen – ja se oli hämmentävää. Tottakai olin rakastanut häntä jo ennen hääpäivän suunnittelua, mutta kiireisessä lapsiperhearjessa tunteiden vahvistuminen ei ole ollut itsestään selvä asia. Olin saattanut myös alitajuisesti ajatella, että tunteet vahvistuvat vasta kun toinen muuttaa ensin omaa käytöstään. Kävikin päinvastoin.

Olin onnellinen tuona kesänä ja oli hienoa järjestää niissä tunnelmissa meille ikimuistoista päivää. Samalla kuitenkin tajusin, että mieheni ei todennäköisesti tuntenut samalla tavalla. Hänellä ei ollut sen erityisempää syytä käyttää aikaansa minun tai suhteessamme olevan hyvän ajattelemiseen. Mietin miten hän voisi saada osan tästä fiiliksestä, jota itse koin. Keksin jotain, mikä ehkä toimisi.
Kaksi viikkoa ennen hääpäivää lähetin hänelle viestin, jossa pyysin häntä seuraavan viikon ajan valitsemaan minulle biisejä. Niiden piti olla sellaisia, jotka jollain tavalla muistuttivat häntä minusta, suhteemme alkuvaiheista tai rakastumisesta minuun, hyvistä yhteisistä hetkistämme tai toiveista parisuhdettamme kohtaan. Kerroin, että musiikkia ei tarvitse valita sen mukaan, mistä minä pitäisin, vaan sen mukaan, mikä hänelle on merkityksellistä ja mitä hän haluaisi jakaa minun kanssani. Viikkoa ennen h-hetkeä hän voisi alkaa lähettää minulle viesteissä näiden biisien nimiä. Ainakin yksi per päivä ja kertoa miksi valitsi juuri sen biisin minulle. Lupasin tehdä samoin.

Mieheni oli heti juonessa mukana. Etsimme viikon ajan sopivia biisejä omilla tahoillamme ja kirjoitimme niitä ylös. Kun viikko oli kulunut, aloimme omistaa biisejä toisillemme ja kerroimme niiden kautta ajatuksistamme ja tunteistamme. Viestien kirjoittaminen oli merkityksellistä ja se loi taas yhden syyn lisää ajatella hyvää miehestäni. Sitä kautta saatoin kertoa hänelle asioita, joita arjen keskellä en ollut aina osannut ilmaista. Musiikin kautta se tuntuikin helpolta.

Joka päivä odotin millaisia viestejä itse saisin. Niiden kautta sain mm. tietää mitkä asiat olivat olleet miehelleni merkityksellisiä suhteemme aikana. Sain lukea ihania sanoja ja hymyillä hauskoille muistoillemme. Välillä viestit olivat tosi koskettavia. Tietyt asiat, joista hän kirjoitti, eivät olleet koskaan yhdessäolovuosiemme aikana tulleet esille. Enkä tiedä, olisivatko koskaan tulleetkaan ilman tällaista tehtävää. 

 

Hääpäivän aamuna tunteemme olivat varmasti jo aika lähellä toisiaan. Päätös ajatella toisesta hyvää ja kertoa se musiikin kautta oli vaikuttanut myös mieheeni. Vein lapset sinä aamuna hoitoon ja nautimme aurinkoisesta päivästä kauniissa Helsingissä. Söimme hyvin, kävimme rentoutushoidoissa ja kirjoitimme valat, jotka aioimme sanoa illan seremoniassa. Valmistauduimme hääkuvaukseen ja korkkasimme päivän kunniaksi vuosia sitten Portugalista ostamamme vintageportviinin. Illalla saavuimme seremonia- ja kuvauspaikalle vanhan vankilan puutarhaan. Avioliiton uudelleen siunaamisen hetkellä läsnä olimme vain me, pappi, kaaso ja valokuvaaja. Satoi rankasti, mutta vanha tammi suojasi meitä oksillaan ja hetki oli maaginen. Mieheni oli otettu kaikesta, mitä olin päiväämme järjestänyt ja minä olin kiitollinen upeasta hääpäivästämme.

Olen jälkikäteen miettinyt tuon päivän merkitystä. Vaikka aluksi ajattelinkin, että hääkuva on se tärkein asia päivässä, niin ei se ollut. Merkityksellisintä oli se, miten jo ennen hääpäivää omat ajatukseni alkoivat muuttaa tunteita miestäni kohtaan ja se, miten päätös ajatella hyvää toisesta lopulta paransi suhdettamme. 
Sanotaan, että suhteen eteen täytyy tehdä työtä. Tuon päivän jälkeen mietin, että konkreettisen tekemisen ja yhteisen laatuajan sijaan se voikin olla ajatustyötä. Itse prosessi, jossa suunnittelee toiselle jotakin merkittävää, eikä odota häneltä mitään. Se voi olla hyvien ajatusten lähettämistä ja arkisena päivänä biisin omistamista toiselle. Tärkein työ voi olla lähes huomaamatonta, aineetonta – ja lopputulos voi olla todella kaunis.

Voisiko se toimia teillä?

Minkä biisin sinä omistaisit rakkaallesi?
– Marika K. –
 

Posted In:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s