Meditaatio

Useita vuosia olen tuntenut vetoa meditaatiota kohtaan ja kokeillut monia erilaisia tekniikoita. Minulla on ollut useita opettajia, olen tehnyt ryhmä meditaatioita, sekä omaa päivittäistä harjoitusta. Viimeiset reilu puolitoista vuotta olen meditoinut päivittäin. Monet ihmiset sanovat, että meditaatio auttaa heitä, että heillä on erilainen olo sen jälkeen, kun he ovat istuneet meditaatiossa. Myös tiede puhuu meditaation positiivisten vaikutusten puolesta vahvasti. Yksi parhaista ystävistäni Sari on saanut valtavaa apua meditaatiosta, hän on sanonut monta kertaa, miten meditoiminen on muuttanut hänen elämänsä. Kuulemme usein viisailta ja oppineilta “Meditoi, se on ainoa tie todelliseen vapauteen ja itsetuntemukseen”.

Viimeisen vuoden aikana olen kadottanut täysin yhteyden elämäni suuntaan ja tarkoitukseeni, joka on ollut erittäin pelottavaa. Puhuin asiasta opettajani/hoitajani Rauli Pitkäsen kanssa ja hän sanoi, että voisikohan meditaatio retriitti auttaa, että tällaisissa kriiseissä ihmiset ovat usein saaneet apua intensiivisestä meditaatiosta. Vastaukset ja elämän suuntahan nousevat meidän jokaisen sisältä. Muistin elävästi, kun vuosia sitten opiskelin Raulin johdolla Reikiä ja hän sanoi, “kyllä sinä tulet huomaamaan eron viimeistään, kun olet tehnyt meditaatioharjoitusta vuoden, ei huolta”. Näin ei kuitenkaan käynyt. Ajattelin, miten retriitti voisi muka auttaa?, meditoin jo päivittäin, enkä itseasiassa, jos olen aivan rehellinen, huomaa edelleenkään sillä olevan mitään erityistä vaikutusta minuun.

Vuoden vaihteessa sitten uskalsin vihdoin myöntää itselleni, että meditaatio ei auta minua. Olin tehnyt sitä kauan ja säännöllisesti, kokeillut vaikka mitä, pitkää ja lyhyttä aikaa, enkä ollut kokenut arjessa siitä minkäänlaista konkreettista apua. Minulla on ollut joitain syviä ja erityisiä kokemuksia meditaatioissa. Kokemuksia tietoisuuden laajentumisesta, ykseydestä ja autuudesta, mutta eivät ne ole arjessa auttaneet, enkä ole huomannut, että kehoni tai mieleni erityisesti rauhoittuisi millään tavalla päivittäisen harjoituksen aikana. Tämä on ollut hämmentävää ja jopa ahdistavaa, sillä elämä on aina ollut minulle aika haastavaa, ehkä koska olen erityisen herkkä, aistiva ja tunteva. Minulla on pienestä saakka ollut yliaktiivinen hermosto, jota on ollut vaikea saada rauhoittumaan. Olen ajatellut ja toivonut, että meditaatio on se harjoitus, joka vähitellen saattelee minua omaan voimaani ja oli vaikea myöntää, että se ei auta. Mietin, miksi ihmeessä se ei auta minua?

Kuten aina muutos lähtee totuuden myöntämisestä. On myönnettävä itselleen totuus, antauduttava totuudelle, oli se sitten pieni tai suuri tai kuinka pelottavaa tahansa ja vasta sitten auttavat voimat pääsevät meihin käsiksi ja niin kävi nytkin.

Muutama viikko tämän jälkeen yksi ystäväni tuli luokseni lounaalle ja hän oli juuri käynyt Transendenttisen Meditaation info tilaisuudessa ja mietti kurssille menoa. Olin lukenut joskus jotain tästä meditaatiosta ja minulla oli jostain syystä hyvin negatiivinen mielikuva siitä. Mielenkiintoni kuitenkin heräsi, koska Rauli oli juuri puhunut minulle retriitistä ja muutenkin tämä meditaatio asia oli ollut paljon mielessäni, joten varasin ajan info tilaisuuteen.

Seuraavalla viikolla sain järkyttävän niska krampin ja menin osteopaatilleni, joka teki niskaani kraniosakraaliterapiaa. Hoidon jälkeen hoitajani sanoi, että hän tunsi, että aivoissani on aikamoinen stressitila, niin sanottu fight or flight tila ja että aivojeni etulohko ei oikein päässyt väliin rauhoittamaan tilannetta. Tässä tilassa aivoni ovat olleet koko elämäni. Kun lähdin hoidosta olin jokseenkin epätoivoinen, mietin mitä ihmettä voin tehdä, kun aivonikin ovat tottuneet olemaan stressitilassa?

Muutaman päivän kuluttua menin TM- info tilaisuuteen. Olin hyvin skeptinen. Sanoin opettajalle heti kättelyssä, että olen meditoinut paljon ja koen, ettei se ei auta minua. Me katsoimme videoita ja opettaja kertoi tekniikasta. Kaikki oli hyvin tieteeseen tukeutuvaa, ei itseasiassa mitään sellaista mitä olin kuvitellut ja mihin negatiiviset ennakkokäsitykseni olivat perustuneet. Se missä minun mielenkiintoni todella heräsi oli, kun meille alettiin näyttämään kuvia aivoista, jossa ihminen kärsii kroonisesta stressistä ja opettaja alkoi puhumaan aivan samasta asiasta, kuin mitä osteopaattini oli minulle sanonut omista aivoistani muutama päivä aikaisemmin. Hän puhui siitä miten tällä meditaatio tekniikalla pystyi muuttamaan aivojen toimintaa niin, että aivot pystyvät vapautumaan kroonisesta stressitilasta ja siitä miten sillä pystytään korjaamaan traumoja, jopa kohdussa olo ajoilta. Tekniikka oli minulle uusi, en ollut meditoinut sillä tavalla aikaisemmin. Tavalla, jossa mennään mielen oman luontaisen luonteen mukaan, ilman kontrollia ja yrittämistä, ilman sitä, että mieltä yritetään pitää jossain tietyssä fokuksessa. Minulle tuli vahva tunne siitä, ettei ollut sattumaa, että istuin siinä, joten varasin paikan siltä istumalta parin viikon kuluttua alkavalle kurssille.

Nyt olen tehnyt TM- meditaatiota reilut kolme viikkoa. Sitä tehdään istumalla mukavassa asennossa silmät kiinni kaksi kertaa päivässä 20min. kerrallaan ja uskomatonta mutta totta se auttaa minua! Heti alusta lähtien olen tuntenut konkreettisesti sen miten kehoni ja hermostoni alkaa rauhoittumaan, joka kerta kun meditoin. Huomaan konkreettisen tuloksen heti. Hieronnasta olen saanut apua yliaktiiviseen hermostooni ja käyn usein kahdenkin tunnin hieronnoissa, sillä se on ollut ainoa tapa päästää irti ja rauhoittua täysin. Muutama viikko sitten sain 20min. meditaatiolla yhtä syvän kokonaisvaltaisen rentoutumisen tilan, kuin kahden tunnin hieronnassa, aika huikeaa. On helppoa olla motivoitunut, kun vihdoin huomaa tuloksia, ei tarvitse suorittaa. En tajua miten olen niin kärsivällisesti tehnyt jotain, mistä en tuntenut saavani apua… että voi ihmisen lapsi olla jääräpäinen!

Meitä on kurssilla yhdeksän osallistujaa. Jotkut ovat meditoineet paljon ja jotkut eivät koskaan aikaisemmin ja kaikilla on ollut aikalailla samat kokemukset. Meditaatio on toiminut meille kaikille. Olen myös huomannut, että olen enemmän läsnä enkä hötkyile niin helposti. Kurssilla panostetaan ryhmän lisäksi myös paljon henkilökohtaiseen opetukseen, jonka olen kokenut erittäin hyvänä. Nyt on mennyt vasta muutama viikko ja onkin mielenkiintoista nähdä mitkä ovat vaikutukset pidemmällä aikavälillä.

57503572_1338637866274760_3781060332886163456_n

Ongelmat hermoston kanssa alkavat olla hyvin yleisiä, erityisesti meillä, jotka asumme isommissa kaupungeissa. Kaupunki elämä on täynnä ärsykkeitä aamusta iltaan. Jokunen vuosi sitten vietin reilu kaksi kuukautta mökillä metsän keskellä käymättä kaupungissa ja silloin huomasin miten valtava vaikutus luonnon keskellä elämisellä oli minun hermostolleni, luonto rentoutti kehoni ilmaiseksi. Ymmärsin silloin, että saadakseni kehooni tämän saman rentouden tilan, minun täytyy todella tehdä extra paljon töitä sen eteen ollessani kaupungissa.

Olen hyvin kiitollinen, että löysin Transendenttisen Meditaation, että löysin tekniikan, joka toimii minulle. Onneksi maailmassa on järjetön määrä erilaisia rentoutumistekniikoita ja lajeja, joista jokainen voi löytää sen mikä itselle sopii ja toimii. Tässä linkki TM:ään jos tahdot kokeilla tai lukea siitä enemmän: https://transsendenttinen-meditaatio.fi/learning-tm/ Yksi hoitaja, jolla olen käynyt vuosia on sanonut minulle, että valitettavasti ongelmat hermostoni kanssa ovat elinikäiset, että minun on vaan totuttava siihen, että hermostoni on yliaktiivinen, mutta en enää usko sitä mitä hän sanoi. Tervetuloa elämääni rento hermosto ja sen suloiset vaikutukset!!

❤️:lla Amira

Posted In:

3 Comments

 1. Mielenkiintoinen kirjoitus! Täytyy perehtyä transsendenttiseen meditaatioon. Olen meditoinut itse Headspacen avulla, koska se on tuntunut helpoimmalta tavalta – vähiten omaa perehtymistä ja aktiivisuutta vaativalta. Ja mulle se on kyllä toiminutkin. Keho ja mieli rentoutuu 5-10 minuutissa ja meditaation jälkeen on selvästi levollisempi olo, ellei nyt ole ihan kauhea stressi ollut päällä. Siltikään en ole saanut vielä tehtyä siitä tapaa, vaikka hyödyt näkyvät heti.

  Mitä muuten tarkoittaa käytännössä tuo yliaktiivinen hermosto? Millaisina oireina se näkyy?

  Like

  1. Moikka! Olen myös kokeillut headspacea, TM toimii mulle kuitenkin paljon voimakkaammin. Siitä on tullut rutiini, jota en jättäisi pois mistään hinnasta, muutti elämäni täysin :). Yliaktiivinen hermosto on vähän niinkuin lahja ja kirous. Yhdeltä kantilta katsottuna se on sitä, että aistii ja kokee hyvin herkästi kaiken itsessään ja ympäristössään. Olen ollut hyvin aisti herkkä aina, eli koen kaiken hyvin voimakkaasti, toisten energiat ja ympäristön informaation. Stimulantit kuten kahvi, sokeri ja alkoholi eivät sovi herkälle ihmiselle, ne pistävät systeemin ylitilaan ja on vaikea maadoittua ja keskittyä tuntemaan itsensä. Mutta yleisesti ottaen ajattelen, että kaupungissa asuvat ihmiset myös herkisyvät ja kärsivät huomaamattaan voimakkaasta stressistä, koska kaupungissa on niin paljon informaatiota, hälinää ja sälää, sitä ei huomaakkaan miten stressi kasautuu kehoon. Monet eivät tiedosta, että pelkästään kaupungissa asuminen on keholle haastavaa ja ylikuormittaa hermostoa. Minulla oireet ovat olleet ahdistuminen ja jäsentämisen vaikeus, sitä ei oikein tiedä, että mistä tuulee milloinkin. Voi olla vaikeaa tavoittaa syitä, kun reagoi vähän kaikkeen kokoajan. On selittämätöntä tunne myllerrystä sekä keho myös jännittyy helposti ja on vaikea saada se rentoutumaan ja laskeutumaan.

   Like

   1. Aivan. Kaupungissa asuminen ja mobiiliteknologia kyllä rasittavat minuakin. Jotta voisin olla läsnä nykyhetkessä ja jotta olisi rauhallinen olo, minun täytyisi itse aktiivisesti muuttaa käytösmallejani ja ympäristöäni. Minun päivät on usein tosi erilaisia keskenään, vähän kaoottisia. Tuo mainitsemasi jäsentämisen vaikeus kuvaa hyvin omaakin oloani. 🙂 Selkeämmät rutiinit voisivat kyllä auttaa. Ehkä sen tiedostaminen on jo hyvä alku.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s